Ik hou van kleur, ik hou van veel kleuren. Ik heb altijd kleuren om mij heen, hoewel ik vaak zwart draag, maar dat heeft een reden: Het kleedt me slanker af! En dus maak ik daar gebruik van een kwaliteit van de zwart. Ik hou van rood, rood voelt voor mij als thuiskomen, een rustgevende kleur. Rood is mijn kleur, net als oranje en paars. Maar rood is eigenlijk helemaal geen rustgevende kleur! Rood is alarmerend, opzwepend… En volgens mij is dat allemaal helemaal afhankelijk van de tint die er gebruikt wordt. Het ene rood is zeker niet het andere rood…

Wat zoek ik?

Schilderen doe ik graag en ik neem daar helemaal intuïtief de kleuren uit de voorraad verf. Ik denk niet na over gevolgen van kleurencompositie en gevolgen van dichtheid, dekking en echtheid van kleur en zo. Maar ik volg gewoon mijn gevoel en heel vaak is het eindresultaat helemaal geweldig (volgens mij dan). Ik denk dat ik best een sterk gevoel voor kleur heb en voor wat voor mij werkt en niet werkt. En dat maakt dat ik eigenlijk op zoek ben naar “Wat is kleur nu eigenlijk?” “Wat doet kleur nu eigenlijk?” “Hoe kan ik kleuren gebruiken?” “Wat kan ik met kleur?”

Waar zoek ik?

Ik ben begonnen met een cursus over kleuren, maar dat is voornamelijk gericht op kleuren mengen voor de schilderkunst en combinaties maken die bij elkaar (zouden) passen. En het gaat over de manieren waarop je kleuren kunt toepassen in je schilderkunst. Heel leerzaam en heel leuk. Maar het brengt me net niet tot dat ene punt: “Wat doet kleur nu eigenlijk?”

Natuurlijk zoek ik op internet ook heel veel naar informatie over kleur. Maar vaak kan ik dan net niet vinden wat ik zoek. Het gaat dan over kleuren in mode, welk type je bent en wat je dan wel of niet mag of moet doen. Nou… het is een knap iemand als die mij kan vertellen wat ik wel of niet mag doen met kleding en make-up! Het gaat dan ook over professioneel kleurgebruik bij bedrijven en gebouwen en zo. En ja, ik snap dat daar heel veel functioneel kleurgebruik aan te pas komt, maar ook dat is net niet wat ik zoek en waar ik meer over zou willen weten.

Kleur en filosofie

Ik denk dat ik meer op zoek ben naar een stukje filosofisch kleurgebruik, de kracht van kleuren en wat dat met je kan doen. En zo kwam ik laatst een bericht tegen wat mij wel aansprak. Het ging over de ontwikkelingen van ‘zwart, grijs en wit’ in de interieurs, de zogenaamde strakke neutrale basis van ons huis. Ik hoef natuurlijk niet echt te vertellen dat ik dat eigenlijk doodsaai vind, zo’n huis? Hoewel ik heel erg hou van het gebruik van natuurlijke houten materialen in een inrichting. Maar ja, dat leeft dan weer in mijn ogen…

In de natuur is ontzettend veel kleur te vinden en nog veel meer kleurschakeringen. Daar kunnen we als mens echt van genieten (en opknappen!). En als het herfst wordt, dan krijgen we hele mooie warme tinten, van rood tot bruin, voordat de kleuren uit de natuur wegtrekken en alles grijs en zwart wordt, met een vleugje wit van een prachtige sneeuwdeken. De natuur is gestorven…

Wat maakt het dan zo fascinerend om ons juist met deze kleuren van de dood en het sterven te omringen in onze huiskamers? Waarom moet alles grijs en zwart zijn? Waarom kiezen we niet voor het leven en doen we net als de natuur, kleurrijk? Zijn we bang voor kleur? Zijn we bang voor het leven en een kleurrijk leven?

Ik ben op zoek, op zoek naar de betekenis van kleur en het effect ervan. En ik ga mijn bevindingen hier verzamelen en met jullie delen!

Follow Me!