Op dit moment ben ik bezig met een drieluik waarin ik diverse materialen gebruik en verschillende technieken toepas. Mijn basis is Powertex. Dus bij deze iets meer hierover.

Powertex

Powertex was vroeger een textielverharder, maar het is momenteel veel meer dan alleen dat. Ja, het verhard textiel, maar je kunt hem ook gebruiken als basis voor klei, als binder, als lijm. Je kan allerlei materialen die absorberen verharden, denk bijvoorbeeld aan textiel, papier, karton, pluche en zelfs leer. Je kunt Powertex combineren met allerlei andere materialen, bijvoorbeeld met zelfhardende klei, beton, keramiek, hout, steen, zand en veel meer. En je kunt Powertex zelfs gewoon gebruiken als verf. Het hecht op alles, behalve op plastic. En een heel belangrijk voordeel van Powertex is dat het milieuvriendelijk is en op waterbasis. Bovendien bevat het geen schadelijke stoffen en is het veilig om mee te werken, zelfs voor kinderen.

Powertex voor buiten

Powertex kan ook voor buiten(kunst) gebruikt worden, hoewel daar wel enkele dingen zijn om rekening mee te houden. Niet alle Powertex is voor buiten geschikt, maar zeker ook niet alle kleurmediums die je kunt gebruiken in je werken. Wil je dus iets maken voor buiten, verdiep je dan in de materialen en kijk of het geschikt is. Een object voor buiten moet wel altijd met een watervast vernis beschermd worden, nadat het 2 tot 3 weken heeft kunnen uitharden.

Het volledig uitharden van een werk hangt af van meerdere zaken zoals de gebruikte technieken en de dikte en het aantal lagen van de materialen. Er geldt een aanbeveling van 6 weken droogtijd in een ruimte van 18 graden warm, zeker als het werk bestemd is voor buiten. Voor binnen en voor op schilderijen gelden andere droogtijden. Ga gewoon op je gezonde verstand af.

Enkele tips

– Dek altijd je werkplek af met plastic, aangezien Powertex niet hecht aan plastic.
– Trek oude kleding aan tijdens het werken, want Powertex gaat niet uit je kleding!
– Om je handen schoon te houden, kan je met handschoenen werken, maar je handen kan je ook gewoon wassen met water en zeep. Smeer eventueel van te voren je handen in met een handcrème, zodat je ze later sneller schoon krijgt.
– Bewaar Powertex op kamertemperatuur of zet deze een dag van tevoren bij een warmte- bron (of even in de zon). Dat werkt veel fijner.

Goed om te weten

Powertex is een thermoplast en zal altijd gevoelig blijven voor temperatuurschommelingen. Bij warm weer wordt het zachter en bij koud weer wordt het hard. Als het volledig is uitgehard, dan kan het temperaturen aan van -83 °C.
De droogtijd van Powertex is afhankelijk van de omgevingstemperatuur, hoe warmer, hoe sneller het uithard. De vochtigheidsgraad heeft ook invloed op het droogproces en het soepeler worden van de uitgeharde Powertex.
Zorg ten altijd voor een stevig frame in ijzer of een ander materiaal wat niet vervormt. En let op met Styropor (piepschuim) ballen in de zon, deze moet je vooraf altijd vullen met zand of afvalmateriaal. Door de hitte van de zon kan het Styropor in elkaar storten, maar als je ze hebt opgevuld, dan heb je dit probleem niet en bovendien blijven ze liggen tijdens een storm.

Waar te koop?

Powertex is op veel plekken te koop, maar ik doe zelf eigenlijk altijd mijn inkopen bij Wilma’s Hobby. Wilma geeft altijd hele goede adviezen en haar winkel heeft naast de hele Powertex lijn ook veel andere basismaterialen voor je mixed media projecten. Neem daar gerust een kijkje en verbaas je!

Follow Me!