Veel mensen vragen aan mij: “Hoe doe je dat toch?” Vaak weet ik het zelf niet, ik werk nogal intuïtief, zonder vooraf al te veel na te denken. Maar sommige dingen, zoals het maken van roest is gewoon techniek, dat kun je leren. Er is best veel openbare informatie te vinden op you-tube en op het wijde web, daar haal ik ook veel vandaan. En ik heb besloten dat ik hier mijn technieken met jullie ga delen, gewoon gaandeweg als ik ze zelf ook gebruikt heb in mijn werken.

Roest maken of roest verven

Om te beginnen wil ik het hebben over het maken van roest in je werk. Hoe doe je dat? Eigenlijk is het simpel, maar aan de andere kant is er ook niet maar 1 manier de juiste manier en hangt het ook af van hoeveelheden, mengtechnieken en wat je zelf eigenlijk mooi vindt. Ik heb het over het maken van roest, niet over het verven van de kleur roest, want daar zijn allerlei patina’s en poeders voor te krijgen, die de kleur roest goed benaderen. Hoewel ook dat weer smaak-afhankelijk is, want wat is nu de kleur roest eigenlijk?

Roest maken met Rusty Powder van Powertex

Rusty Powder van Powertex is niets meer dan heel fijn gemalen ijzerdeeltjes, die gaan roesten als je ze mengt met een binder en er azijn op spuit (het azijn is om het proces versneld op gang te brengen). De binder is in dit geval Powertex. Je moet altijd een lichte kleur Powertex gebruiken, want de roest moet de kans krijgen om erdoorheen te komen. De voorkeur gaat uit naar wit of ivoor, maar je kunt ook transparant gebruiken.

Je kunt wat Powertex met Rusty Powder mengen en je moet net zoveel poeder toevoegen tot je een mooi egaal muisgrijs (best wel donker) mengsel hebt. Dat mengsel is nogal vloeibaar. Om hier meer body aan te geven, voeg je 3D Sand van Powertex toe. Dat is geen natuurzand, maar heel fijn en superglad. Je krijgt dan een mooi mengsel waarmee je structuren op je werk kunt aanbrengen. Spuit er dan wat azijn bij en omdat het mengsel dan weer vloeibaarder wordt, voeg je naar wens nog wat 3D Sand toe.

Dit mengsel breng je aan op je werk en dan kun je gaan spelen: strooi er wat losse korrels Rusty Powder op of wat los 3D Sand. Wrijf dit aan en herhaal dit naar wens. Spuit er dan nog wat azijn op en laat het geheel 24 uur liggen. Tussendoor kun je nog een paar keer azijn spuiten, om het proces te versnellen. En na 24 uur heb je mooie roestvorming. Hoe meer Rusty Powder, hoe donkerder de roest. Hoe meer azijn, hoe donkerder de roest.

Je kunt de Rusty Powder ook mengen met Easy Structure, om direct een structuurpasta te krijgen. Ik heb dit ook geprobeerd, maar ik vind het roestresultaat hiervan toch echt wel minder. Dit zal ik niet nog een keer doen.

Mijn resultaat

Ik ben zelf niet helemaal perfect tevreden over de kleur roest die ik gekregen heb. Het was ook mijn eerste poging om roest in mijn werk te krijgen! Dus ik ga dadelijk weer opnieuw stoeien met mijn roestvorming. Ik ga nu de Powertex en de Rusty Powder mengen zonder er zand aan toe te voegen. En dit vloeibare mengsel ga ik met een kwast op mijn werk aanbrengen, daar waar ik de kleur verdiept wil hebben. Daarna zal ik wat azijn sproeien en dan laat ik het geheel met rust…. Moet ik weer 24 uur wachten!! Maar: het is de moeite waard! Het is een leuk proces om doorheen te gaan en van te genieten!

Follow Me!