Eigenzinnig & Bijzonder

The Earth Speaks (3 x 50x50x3cm)

Drie Mixed Media Materie Schilderijen op gespannen canvas, los van elkaar te koop.
Prijs per stuk € 95,- Samen voor € 245,-

Mixed Media Schilderij The Earth Speaks

Ik heb heerlijk gewerkt aan deze drie mixed media materie schilderijen, een echte uitdaging voor mijzelf. Ik wilde graag eens een echt drieluik maken met patronen, lijnen en vormen die doorlopen van het ene doek naar het andere doek. Daarnaast wilde ik dit drieluik graag helemaal abstract houden, zonder ergens een daadwerkelijke voorstelling te zien. Ik besloot om te gaan voor mijn eigen gevoel en mijn eigen kennis van materialen te volgen.

Na het maken van de ondergrond ben ik gestart met het maken van een vlakverdeling. Stapje voor stapje opbouwen en uitwerken van een idee, de werken steeds naast elkaar neerleggen om te kijken welke kant ik op zou moeten gaan. De craquelé aanbrengen, want die is mede bepalend voor het lijnenspel. En vervolgens heel langzaam de kleuren aanbrengen en inmasseren in de nog natte ondergrond.

Toen de basis klaar was, begon voor mij het spelen met de kleuren. En ik zou dit keer eens niet binnen mijn comfortzone werken, maar gewoon de aardse tinten volgen. Desondanks nam ik er een blauw turquoise bij voor de moerbei, welke naderhand in combinatie met geel naar de groene kant ging. Het turquoise is nog zichtbaar in de onderste lagen, net als het geel. En het geheel kreeg een groene uitstraling. De rest bleef in de aardse tinten en ik heb er ook het geel in terug laten komen.

Het spelen met de pigmenten en de Powerwax bij de craquelé blijkt toch wel een favoriet van mij te zijn. Heerlijk om zo kleur aan te brengen, af te wassen en steeds weer opnieuw te verdiepen. Het mooie van de Powerwax is dat deze na het opboenen een zijde-achtige uitstraling heeft, welke perfect past bij het craquelé.

Tijdens het afwerken bleek dat je deze drie mixed media materie sschilderijen in verschillende volgordes kunt ophangen. Ja, je kunt ze dus onderling ‘ruilen’, zelfs nu 1 en 3 kunnen omgewisseld worden en dan lopen de lijnen en vormen nog door. Ik heb ze zelfs gemaakt in een andere volgorde, maar toen ik zag hoe het lijnenspel zich ging ontwikkelen, heb ik daar natuurlijk meer gebruik van gemaakt. Heel bijzonder, zo’n prachtig abstract drieluik.

Uiteindelijk kan ik mij heerlijk verliezen in zo’n werk en blijf ik helemaal bij mijzelf bij het maken en kleuren ervan. In dit geval roept het hele aardse emotie bij me op, goed gegrond en stevig met twee voeten op de vloer.

Gebruikte materialen

Ik gebruik alleen kwaliteitsmaterialen.
Deze schilderijen zijn gemaakt met Powertex, de basis voor structuren en vormen. Verder gebruik ik Powertex ook als lijm voor elementen en verharder voor textiel.
Ik heb de craquelé ook gemaakt met Powertex en Easy3DFlex. Ik heb verder Powerwax, StoneArt Klei en Easy Structure gebruikt om de diverse structuren te maken. Met Powerwax heb ik de craquelé laag geverfd, wat zorgt voor een geweldige zijdeachtige uitstraling.
Verder heb ik gekleurd met allerlei pigmentpoeders, metalics en zand. De kleuren zullen langdurig blijven.
Het doek is gespannen op een stevig en dik spieraam en de zijkanten zijn meegeschilderd. Het is van een zware kwaliteit en je hoeft het canvasdoek dus niet meer in te lijsten.
Het werk is met een vernis afgewerkt, waarbij de de bijzondere uitstraling van de wax behouden is. Het werk is beschermd en kan met een licht vochtige doek afgenomen worden.